2011. május 30., hétfő

a történelem megismétli magát...

hát a végkifejlet nélkül is katasztrófa volt ez a délután.

a nagyobbik nagyon durván bolondgomba napot tartott, iszonyú energikus és vad volt, úgyhogy egy idő után bedobtam a törölközőt, azt mondtam, hogy jóvan, fiúk, csináltok, amit akartok, le vagytok tojva. miközben én sértődötten kucorogtam a kanapén, a nagyobbik kihordta az összes ágyneműjüket és egyenletesen szétteregette a nappaliban és a konyhában, és elhúzta az ágyát a helyéről, szóval negyedóra alatt úgy nézett ki a lakás, mint hiroshima közvetlenül az atombomba ledobása után.

vacsi után kimentünk az udvarra; először a kicsi akciózott nekem, bedobta a labdát a tóba, és persze baromira a rossz irányba fújt a szél, szóval nagyon gyorsan kellett cselekednem, hogy csak térdig legyek vizes.
utána a nagyobbik kezdett el minket terrorizálni a biciklijével, és mikor elütötte az öccsét, nagyon morcosan mondtam neki, hogy most húzás be a házba. persze nem akart jönni; végül akkor realizálta a bennem tomboló dühöt, mikor a házunk ajtajából ordítottam neki a szomszédékhoz, hogy most aztán azonnal. krokodilkönnyek megint, csak egyetlen dolgot akar elmondani a szomszéd kisfiúnak, zokogta nekem. mondtam neki, hogy egy perc alatt intézze el, aztán jöjjön vissza és nyughasson.

legalább két percig beszélhetett a barátjával, ilyen kegyes voltam vele, aztán felszólításomra, hogy most elpakolunk minden összevissza széthányt cuccot, buzgón mondta, hogy jó, akkor most kitakarítja a szobáját a tesóval.
közben én - arra gondolva, hogy az este hátralevő részét már bent töltjük - gondosan beállítottam úgy a bejárati ajtót, hogy belülről bármikor ki tudjuk nyitni, de alapból be van zárva - ismerős a sztori?

aztán a nagyobbik átment a szomszéd kisfiúhoz, hogy áthívja hozzánk játszani, de végül kint maradtak az udvaron, én meg kiszaladtam hozzá a kabátjával, hogy ne fázzon, és gondosan becsuktam a bejárati ajtót.

állok kint, tizenöt fok, rajtam póló, papucs, bent a másfél éves gyerek egyedül, kulcs sehol, anyu másfél óra múlva várható - és legszívesebben ordítanék, hogy ilyen nincs, ilyen nincs, ilyen nincs. a szomszédék nagyon jófejek voltak, telefonáltak egy csomót, hogy anyu rohanjon haza, ellátták a nagyobbikat, megdobtak engem pulcsival meg zoknival, miközben én, mint egy depressziós anyasárkány ültem a teraszajtó egyik oldalán, velem szemben a belső oldalon a hol síró, aztán egyre inkább lecsoffadó kicsivel, aki szegénykém egy idő után már majdnem eldőlt az álmosságtól, és az a hülye üveg megakadályozott abban, hogy elkaphassam...

végül anyu befutott, és azt mondta, miközben ölelgette a kicsit, hogy "it was an accident, it was an accident". TE JÓ ÉG.


2011. május 26., csütörtök

tó, tenger, óceán.

az oviból hazafele menet mindig látjuk a tavat az útról, és ez van annyira izgalmas a kicsinek, hogy mindig mutogat rá, én meg felvilágosítom, hogy az bizony a tó.
a nagyobbik viszont egy ideje minden alkalommal kijavít, hogy az a tenger, sőt, óceán. a következő beszélgetés az utóbbi napok egyik kedvence:
kicsi: gö.
au pair: tó.
nagyobbik: nem tó.
au pair: hát micsoda? tenger?
nagyobbik: neeem.
au pair: hát akkor? óceán?
(a nagyobbik elgondolkodik, hogy milyen gyorsfelfogású gardedámja van, majd kis szünet után újra akcióba lép)
nagyobbik: találd ki, ez micsoda: tó, tenger vagy óceán?
au pair: hmm... mondjuk tó.
nagyobbik: nem, ez így nem jó. először azt kérdezd meg, hogy óceán, aztán azt, hogy tenger.
au pair: jó. tehát akkor ez... az óceán?
nagyobbik: neeeem.
au pair: nos akkor talán... tenger?
nagyobbik: neeeeeeeeem.
au pair: csak nem egy... TÓ?
nagyobbik (akkora vigyorral a fején, amekkorát még életemben nem láttam): HELYEEEEEES!


2011. május 22., vasárnap

már megint olyan rémes hétvégém volt...

péntek reggel kora hajnalban megpattantam Jyväskylä-be, hogy másnap délutánig a városnak és az ő híres-nevezetes szülöttjének, Alvar Aaltonak szenteljem az időmet. a szűk két nap alatt négy múzeumot néztem meg és kábé 13 órát mászkeráltam a városban, mindenféle (építészeti és bolhapiaci) kincsek után kutatva.

szombat este csatlakoztam a családhoz, akik nagypapi nyaralójában töltötték a hétvégét. a nyaraló a semmi közepén egy tó partján van. vacsorára négyféle hal volt, aztán szaunáztam - és végre erőt vettem magamon és úsztam a tóban (legalább huszonöt métert, és csak kicsit fagyott be a fenekem...). éjszaka pedig a szauna előterében alhattam, nagyon király volt.

persze azért hoztam a formámat, mert indulás előtt, mikor elhúztam a függönyöket, akkor sikeresen leszakajtottam a függönyrudat.
ha bezárnátok egy hosszú egyenes folyosóra két negyvenkilós vasgolyóval, akkor először eltévednék, utána elveszteném az egyik vasgolyót, és végül elrontanám a másikat...

itt kezdődik a város:


Jyväskylä egyik tava meg a város:


kilátás a nyaralóból:


szauna:


2011. május 16., hétfő

kedvességek.

válogatás a múlt heti kedvencekből.

egyik este elmentünk közösen vásárolni. a nagyobbik besegített a végén a szalagra pakoláskor, mondtam neki, hogy köszi (mint a jó pedagógus, hogy a gyereknek sokszor meg kell köszönni a dolgokat meg minden), erre izzó szemekkel rámnézett, hogy ezt ne mondjam többet. ezért aztán eléggé meglepett, és csudára örültem neki, mikor másnap mesélte az apja, hogy a gyerek az oviba menet ezt mondta neki: "olyan jó, mikor ovi után az egész család kint van az udvaron: én, öcsi, apa, anya... és Klaara."

a másik aputól származik, aki hetente legalább egyszer megdöbbenését fejezi ki afelett, hogy tudok hús nélkül élni. szóval, egy dinoszauruszos kiállítás honlapját mutogatta a fiúknak, és közben magyarázott is: "ez a tirannoszaurusz rex, ez húsevő. ez is húsevő, nézzétek. hát, ez növényevő. ez a... Klaara."

mostanában a nagyobbik általában elég kedves, nem tudom, mi történt. lehet, hogy a trambulin az oka. van egy szupinagy trambulin az udvaron, jókat ugrálunk rajta - néha elgondolkodom, hogy vajon melyikünk élvezi jobban...

ha nem a trambulinon ugrálok, akkor itt szoktam süttetni a hasamat:

2011. május 15., vasárnap

bulvár a finn valóságshow-ból.

néhányan már ismeritek a történetet (de azért csak olvassátok el, mert lesznek eddig el nem mondott részletek is); most ünnepélyesen megosztom a nagyközönséggel is, mert marhavicces, meg különben is ez az elmúlt hét legszaftosabb eseménye.

elmentem egy indiai ismerősömmel vacsorázni - nem mondom, hogy ultranagy kedvvel, de hát miért is ne, ha ő fizeti...
hozta a formáját, a háromésfél együtt töltött órából háromésnegyedet végigbeszélt, ebből legalább negyedórát azzal töltött, hogy közbeszúrt hümmentéseimből leszűrte, hogy mennyire mélygondolkodású és megértő ember vagyok. vacsora közben az életfilozófiáját ismertette, utána meginvitált a lakásába, hogy bemutathassa az életkörülményeit, a munkáját, a kedvenc zenéjét, satöbbisatöbbi.

divatcége van, egy hatalmas koffernyi táskát, övet és ruhát mutogatott végig, majd hozzámvágott kábé 5 darabot, amire azt mondtam, hogy tök jó, hogy akkor most próbáljam fel őket. na persze, aki 40-es méretet hord, az ne próbáljon 36-os ruhákat (de csak az egyiknél hallottam reccsenést, azt meg gondosan eltitkoltam). 

az este utolsó húsz perce arról szólt, hogy jólnevelt fiatal hölgyként hogyan álltam ellen feltörő vágyaimnak - hogy szemberöhögjem. ugyanis végre kiderült, hogy az egész estés bemutató, bókömleny és az ajándékba kapott póló (amiről vagy hatszor elmondta, hogy a boltban hányszáz euróba kerülne) célja egy további randisorozat. válaszomra, hogy na azt már nem, megnyúlt arccal megkérdezte, hogy "so no any kiss?". (ha ha ha, nem ismersz még engem, aranyoskám.) mondtam kemény munkával mosolytalanra torzított arccal, hogy no, no, no. jó, akkor jöjjön a béterv, gondolta ő, elmondta nekem szuperangyali arccal, hogy mennyire nem akarja, hogy kényelmetlenül érezzem magam, és közben megfogta a kezem! itt már nem bírtam tovább nevetés nélkül, húztam ki a kezem az övéből, aztán villámtempóban elhagytam a terepet, de azt még hallottam, milyen erővel csapta be utánam az ajtót...

kiadói nyomásra íme a póló, az a tervem, hogy visszaadom, szóval most szóljon, akinek kell. a fejemet ne nézzétek.


2011. május 5., csütörtök

kis finn hitvallás.

az alábbi beszélgetés ma délután játszódott le az abszolútvallástalan négyéves és a próbálvallásoslenni au pair közöttt.

gyerek: tudod ki csinálta a földet?
au pair (nyel egyet, mert még nem vágja, hova akar a kölök kilyukadni, aztán vesz egy nagy levegőt és hitvall): igen.
gyerek: és azt tudod, ki csinálta a világot?
au pair: igen.
gyerek: na ki?
au pair: Isten.
gyerek: neeem.
au pair: hát akkor ki?
gyerek: Isten barátja!
au pair (alig bír megszólalni, annyira nevet): és kicsoda Isten barátja?
gyerek: hát... Isten!
au pair: Isten barátja Isten? és ő csinálta a világot?
gyerek: igen.

na, erre tessék szólni valamit.

2011. május 3., kedd

él-jen má-jus else-je.

ez a vappu ünnepe; az ünneplés eredeti oka az alkohol ködébe vész, ez az egyetlen nap ugyanis az évben, mikor büntetlenül lehet közterületen is alkoholt fogyasztani.

a vappu az előesttel kezdődik, hagyományosan bulizással. én itthon voltam a családdal és még két vendég családdal, szóval csak szolid buliról volt szó. de azért megosztottak velem egy szuper koktélreceptet (néhányan ingatták a fejüket, hogy azért ez nem teljesen így van): egy kanál vaníliafagyi és két deci vodka - szerencsére nem próbáltuk ki. aztán pedig kipróbálhattam a fafűtéses szaunát a vendégekkel egyetemben. először mentek a nők (és a gyerekek), utánunk pedig a férfiak -  bár apu kedvesen felajánlotta nekem, hogy csatlakozhatok hozzájuk, szeretettel látnak.

másnap többezer finn és jónéhány barát társaságában helsinkiben, a kaivopuistoban töltöttem a szent-alkohol-napot. a többéves hagyományoknak megfelelően az előző heti kánikula után erre a napra kifejezetten lehűlt a levegő, sőt, még havazott is egy kicsit.
elvileg lesz kép rólam is, majd azt is felrakom, addig gyönyörködjetek a sok emberben:
győzött a lustaságom és akkor már reklámozok egy kicsit: francia barátnőm kétnyelvű blogján megtalálhattok engem is, íme: http://unebaguettealamer.wordpress.com/